Vår allra populäraste Lyxmacka är tveklöst den med handskalade räkor. Räkor är inte bara gott, utan också väldigt nyttigt. Vår berömda räkmacka kan dessutom ätas med gott samvete då vi endast serverar räkor från norska och danska fisken.
1. Räkor innehåller selen och andra ämnen som sägs motverka cancer. Selen är också viktigt för immunförsvarets funktion och svenska jordar innehåller väldigt lite selen, bland annat på grund av intensiv odling och markförsurning.
2. Räkor innehåller en massa Vitamin D, vilket det av naturliga skäl är brist på i solfattiga Sverige. Ät mer räkor så blir du piggare!
3. Räkor hjälper till att stabilisera blodsockernivån eftersom de innehåller magnesium.
4. Räkor är bra för hud, hår och naglar då de innehåller massor av protein.
5. Då räkor endast innehåller 85 kalorier per 100 gram är de nästintill en perfekt proteinkälla för de som försöker gå ner i vikt.
6. Vitamin B12, som räkor är rika av, hjälper kroppen att producera mer röda blodceller.
7. Energinivåerna stärks utav att man får i sig mycket järn. Räkan innehåller mycket av detta viktiga mineral.
8. Vitamin B3 hjälper till att förvandla fett, kolhydrater och protein till energi.
9. Räkor innehåller fosfor och kalcium som stärker skelettet.
10. Zink, som räkan är rik på, är bra för prostatan. Forskare tror att zink till och med kan sakta ner växande tumörer.
11. Koppar är ett annat mineral som räkan är rik på. Koppar hjälper bland annat till att se till att sköldkörteln fungerar som den ska.